Magánnyomozói munka – Megfigyelés

Az egyik legizgalmasabb és legkiszámíthatatlanabb része a magánnyomozói munkának a konspirált megfigyelés. Persze a módszert mindig egy alapos terepszemle, egy jól megalapozott terv előzi meg, majd következik a feladat végrehajtása. Erre a feladatra minden magánnyomozó felkészül, mind testben, mind lélekben.

Hogy miért van erre szükség? Ez a munka igen nagy koncentrációt és fizikai erőnlétet igényel. Gondoljuk csak el, amikor a megfigyelés lényegi, releváns része csak kb. egy órát tesz ki, a többi 4, 6 esetleg 12 óra az egyhelyben ülésből és szigorú koncentrációból áll. Koncentrálni mindenképpen kell, mert a megfigyelt személyt nem lehet szem elől téveszteni, mert lehet, hogy a kínálkozó alkalom, amiért akkor ott vagyunk nem pótolható, vagy csak nagyon sokára.

Jómagam magánnyomozó nőként gyakran részt veszek a megfigyelésekben, élvezem ezt a munkát mert izgalmas és nagyon változatos. Sok időnek, több évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a megfelelő határozottsággal, a megfelelő konspirációs készséggel végezzem ezt a feladatot. Szinte minden hivatásos- és magánnyomozó, aki megfigyelést végez úgy kezdte, hogy azt érezte, hogy lebukott. Ez természetes. Ennek legyőzéséhez nekem is több évi megfigyelő gyakorlatra volt szükségem, amire még hivatásos nyomozóként tettem szert, így már magánnyomozóként magabiztosan, gyakorlati tapasztalattal végzem ezt a módszert.

Egy magánnyomozónőre, aki megfigyelést végez, kevésbé figyelnek fel, mint a férfi kollégájára. Legtöbbször erre a munkára jómagam egy nagy sporttáskával készülök, mert sosem tudhatom milyen öltözékben kell megjelennem. Persze a figyelés elején kényelmes, sportos ruhában jelenek meg, de volt már eset, hogy strandon, illetve elegáns étteremben végződött a munka. Ekkor a megfelelő öltözetet tudtam elővenni.

Egy alkalommal – emlékszem egy nyári nap reggelén volt – otthonomban készülődtem, és a lábamon papucsot viseltem. Tettem, vettem, majd egy telefonhívást kaptam. A beszélgetés egy ügyféllel kissé hosszúra nyúlt, így beszélgetés közben elindultam. Már majdnem a megfigyelés helyszínén voltam, amikor tapasztaltam, hogy sem a váltóruhát tartalmazó sporttáskámat nem hoztam el, sem a papucsot nem cseréltem le a lábamról. Nem volt mit tenni ebben kellet a munkát elvégeznem.

Ezen a napon nem volt velem a megfigyelők védő szentje hosszú, hosszú gyalogos megfigyelést végeztünk, ami azt jelenti, hogy több óra hosszát papucsban követtem a célszemélyt. A nap végére 8 vízhólyagot számoltam meg, a 40°C fokos hőség okozta kitikkadásról nem is beszélve. Azonban a feladatot sikeresen végrehajtottuk, a bizonyítékot megbízónk számára megszereztük, és ez a fontos.