Megismerhetünk -e valakit teljesen?

November 26.-án a Duna televízió Ridikül című műsorában szerepeltem. Beszélgető partnereim Csomor Csilla színművésznő és Bartha Éva újságíró és kommunikációs tréner volt. A téma rendkívül izgalmasra sikerült, megismerhetünk e valakit teljesen? A beszélgetés pedig nagyon tanulságos volt.

Tulajdonképpen mit is jelent az, hogy megismerni valakit? Megismerni a szokásait, a tulajdonságait, mit szeret és mit nem?

Azt gondolom, amikor találkozunk valakivel nem a tudatos megismerés hajt bennünket, csak egyszerűen az, hogy jól érezzük magunkat annak a valakinek a társaságában, akivel akkor összehozott bennünket az élet. Megpróbálunk szépeket, vicceseket mondani és persze ezeket is hallunk, de valójában tényleg ezek vagyunk?

Főleg olyankor vetődik fel ez a kérdés, amikor már több éves házasságban, párkapcsolatban élünk partnerünkkel. A kezdeti kapcsolódás, a szerelem, a mindent megteszünk egymásért egy bizonyos élethelyzetben képes tovaszállni. Ügyfeleim nagyrésze belsőjében érzi, hogy partnere hűtlen hozzá, mégis eljön hozzám, hogy valami fizikai bizonyítékot szerezzen arról, hogy nem csak vélelem, hanem tény az, hogy partnere hűtlen.

Hogyan tudhatnánk meg milyen férj, milyen apa, vagy anya válik partnerünkből, a randis időszakban? Bartha Éva beszélgető partnerem azt nyilatkozta, hogy a teljes valódi énünk csak bizonyos érzelmi stresszhelyzetben mutatkozik meg, akkor vagyunk valójában önmagunk.

Persze ez a kapcsolat elején még nem tudható. Mégsem tehetjük ki partnerünket általunk kreált érzelmi stressznek, mert ez eszünkbe sem jut, és persze a kölcsönös bizalom ekkor még megvan.

Így volt ezzel az a kedves ügyfelem is, aki 4 évi ismeretség után kötött házasságot partnerével, majd 2 év házasság után megszületett első gyermekük. Már a terhesség alatt is furcsa volt a partnere, de ezt nem vette komoly előjelnek. Majd miután megszületett a baba, a férfi minden lehetséges pillanatot megragadott, hogy elmenjen otthonról. Miután munkába állt, sokat túlórázott, és hétvégeken is dolga akadt.

Ekkor megfigyeltük az illetőt, és hamar kiderült, hogy egy új kapcsolatba kezdett. Ügyfelem, ekkor elgondolkodott, vajon kit ismert ő meg akkor 6 évvel ezelőtt, és miért változott meg ennyire az a férfi, akit annyiraszeretett?