XXI. század legveszélyesebb egészségügyi problémája a szenvedélybetegség.

Minden a családban kezdődik, a szenvedélybetegség is, a gyógyulás is!

Ez egy olyan terület, melynek kezelésében a magánnyomozó nem igazán, de a speciális szakmai képzettséggel rendelkezők, tudnak segíteni. A szenvedélybetegség kezelése elsősorban nem magánnyomozói feladat, de ha tudni szeretné mit tegyen, mely a legkedvezőbb időpont a segítségre, hová és kihez forduljon, vagy szeretné megvédeni gyermekét, ismerősét a befolyásoló környezettől, állunk szíves rendelkezésére.

Felismerte azt, hogy baj van.

Felismerte azt, hogy segítség kell.

Felismerte, hogy miben kell a segítség.

Ha a fent felsoroltak közül valamelyik, vagy esetleg mindegyik vonatkozik Önre, vagy hozzátartozójára, barátjára, ismerősére és segíteni akar, de nem tudja hogyan, forduljon hozzánk bizalommal.

Kiépített kapcsolataink vannak addiktológusok, pszichiáterek, alapítványok, civil szervezetek, különböző karitatív szervezetek tagjaival, akik speciális kezelésekkel tudnak segíteni. Együtt tudunk működni hatóságokkal, segíteni tudunk kábítószer fogyasztó személyeknek a Magyar Büntető Törvénykönyv adta lehetőségében, az úgynevezett elterelés idején a történő gyógykezelésben.

Személyes, magánnyomozó tanácsadásaink, olyan szakember jelenlétében, aki jártas a szenvedélybetegségek kezelésében, és aki tagja volt egy olyan szervezetnek, amely szemtől szemben vette fel a harcol a kábítószer terjesztésével.

Szakemberek segítségével kidolgoztunk egy olyan hathatós módszert, amelynek alkalmazásával – elsősorban kábítószer fogyasztó személyek esetében -, több ízben értünk el sikereket.

Horváth Simon és Simon Erika

Ha még mindig nem győződött meg, hogy jó helyen jár a segítség útján, néhány mondat a témában!

Fiatal felnőttek esetében

Az ő esetükben elsősorban a dohányzás, a kábítószer fogyasztás és nem utolsó sorban az alkoholfogyasztás kiemelkedő. A statisztika szerint a 14 évesnél idősebb lakosság körülbelül harmada dohányzik, melynek köszönhetően országos átlagban fejenként 2654, összesen több mint 20 milliárd szál cigarettát füstölnek el évente. Fejenkénti fogyasztásban országunk a lassan csökkenő tendencia ellenére még mindig eléggé elöl van. Ez bizony 60 000 forintos éves kiadás. Vajon honnan teremti elő a fiatal erre a megfelelő pénzösszeget? Talán az az egyik legnagyobb segítség, ha megtanítjuk őket hogy miként osszák be és kezeljék zsebpénzüket, keresetüket, nem utolsó sorban szabad idejüket. A bekezdés elején feltüntetett szlogen, miszerint a “Minden a családban kezdődik, a szenvedélybetegség is, a gyógyulás is”, igazán találó hiszen a család az ahol az ember emberré válik, és fontos a példamutatás. A devianciák valamennyi formája összetett szocializációs zavarokra vezethető vissza. Kialakulásában az egyén egész múltja, fejlődéstörténete játszik szerepet. A dohányzás és annak káros következményeiről nap, mint nap beszélni kell, illusztrálni képekkel, szakirodalommal a káros következményeket. A fiatalok alkoholfogyasztása, hasonlóan a dohányzási szokásokhoz, szoros összefüggésben áll a családi környezettel; amíg a felső társadalmi csoportba tartozó fiúk 36,2, a lányok 28,6 százaléka még alkalomszerűen sem fogyaszt alkoholt, addig az alsó társadalmi csoporthoz tartozók között a fiúk csak 16,7, a lányok 17,7 százaléka vallotta, hogy soha nem fogyaszt alkoholt. Hogy miért olyan elterjedt az alkohol a fiatalok körében, ennek több oka is lehet.

 • a kamaszok utánozni akarják az idősebbeket?
 • az alkoholtól várják, hogy átsegítse őket a gátlásaikon?
 • tőlünk felnőttektől sorozatosan kapnak ösztönző impulzusokat az ivásra, s a közhiedelmek szerint az az igazi férfi, aki jól bírja a szeszt?

Felmérés szerint a 9-11. osztályos tanulók 20,3 százaléka fogyasztott már életében valamilyen illegális szert. A leggyakrabban a cannabis-származékokat próbálták ki, marihuánát, hasist. A lányoknál 20 évvel ezelőtt jóval kevésbé volt jellemző, hogy rendszeresen dohányoztak, vagy alkoholt fogyasztottak, náluk nagyobb növekedést tapasztaltunk és mostanra gyakorlatilag elérték a fiúk szintjét.

A kábítószerrel kapcsolatos minden tevékenység a Magyarországon hatályos törvény szerint bűncselekmény. Bűncselekmény ugyan úgy, mint lopni, gépkocsit feltörni, vagy más erőszakos cselekményt elkövetni. Bűncselekmény! Más kérdés, hogy a tudatlan fiatal, flancból, és a közösség előtti megfelelési vágyból nagyon gyakran rosszul dönt, és bedől a csábításnak. Csak ami az egyiknek esetleg egy “mámor” addig abba a másik bele is halhat. Fel sem tudják mérni, meg sem tudják ítélni, mennyire káros szervezetükre. Persze ha egy fiatalt megkérünk, soroljon fel néhány illegális kábítószert, nyilván nem okoz gondot, de ha már a hatásmechanizmusáról, a szervezetre gyakorolt káros hatásáról, a szervezet toleranciaszintjéről beszélünk, hát bizony kevés fiatal tudna válaszolni. Ebben az esetben is a megelőző tájékoztatás lehet egy olyan hatékony módszer, amely megtanítja a fiatalokat arra, hogy féljenek a hatástól, féljenek kipróbálni, azért mert tisztában vannak hatásával.

Kedves szülő, hozzátartozó, ne higgye, hogy az Ön gyermeke kivétel, hogy Ön gyermeke “nem olyan”. Csak néhány jel, ami arra utal, hogy gyermekünk bizony rossz úton jár:

 • Már nem olyan őszinte, félrehúzódik, mindig magányra vágyik, kerüli a társaságunkat. Rejteget, titkol, dugdos valamit. Eltűnnek a lakásból értékek, készpénz.
 • A szobája már tiltott hely a szülök számára.
 • Külső jegyek, fogyás, étvágytalanság, pupillatágulat, szájszárazság, ápolatlan külső, személyiség változás tapasztalható.
 • Amit találhat a szobában: gyors záras nylonzacskó növényi vagy por maradványokkal, fogyasztáshoz alkalmas pipa, súlyosabb esetekben égett fóliadarabok, kanál, esetleg inzulinos fecskendő.

Segíteni úgy tudunk, ha kiderítjük az okokat, hogy miért teszik magukat tönkre, ha nem hagyjuk ők elveszni, tartalmassá tesszük életüket. Tereljük őket a helyes irányba, szervezzünk programokat, kellemes családi időtöltéseket.

Rajtunk – felnőtteken – nagyon sok múlik, hogy tartalmasabb életük legyen. Nevelni, tanítani őket a mindennapok szeretetében, tiszteletében.

Ha meggyőződött arról, hogy tudunk Önnek segíteni, akár tanácsadásért is, hívjon bizalommal, a Simon Magánnyomozó Irodaáll az Ön szíves rendelkezésére!

Felnőttek esetében

Magyarországon kb. 800.000 – 1.000.000 főre tehető az alkoholbetegek száma. Az alkoholizmus férfiaknál gyakrabban fordul elő, a férfi/nő arány 4:1, azonban kutatási adatok szerint ez az arány lassú kiegyenlítődési tendenciát mutat. A túlzott mértékű alkoholfogyasztás drasztikus hatásai nem csak az egészségkárosodásra korlátozódnak, hiszen az egyén nem csak önmagát, hanem a környezetét is veszélyezteti. Nincs az emberi kapcsolatrendszereknek olyan síkja, ami a kontrollálatlan alkoholfogyasztás következtében ne sérülne, vagy ne menne tönkre. A túlzott szeszes ital fogyasztásnak jól ismertek a társadalmi hatásai, amelyek közül a leggyakoribb a családok szétesése és a családon belüli erőszak. Egy alkoholista családjában felbomlanak a normális családi viszonyok, és megszűnik a produktív kommunikáció. Kialakul egy egészségtelen atmoszféra, általában viták, veszekedések, verekedések kíséretében. Az alkoholista egyre kevésbé törődik családjával, anyagi gondok lépnek fel, a gyerekek érzelmileg labilissá válnak, vagyis a család lényegében felbomlik. A munkahelyi balesetek nagyobb részét is legtöbbször az alkoholos állapot idézi elő.

Tény, hogy az anyagiak nagyon sokakat hozzásegítenek a leszokáshoz. A szép számok mellett azért mindenki tudja, hogy az igazán fontos dolog, az egészség megőrzése. Volt egy amerikai televíziós, Peter Jenningsnek hívták. Sajnos meghalt tüdőrákban. Amikor halála előtt elbúcsúzott a televízió nézőitől képernyőn keresztül, érdekes módon megnégyszereződött a leszokást segítő intézeteknél a jelentkezők száma. Nagyon jó lenne, ha az emberek kevésbé súlyos állapotban is hatással lehetnének dohányos társaikra.

Ne próbálja ki a dohányzást!

 • A dohányzás öl!
 • A dohányzás drága!
 • A dohányzás zavarja az érzékelést!
 • A dohányzás a bőrt és a belső szerveket is károsítja!
 • A cigaretta kábítószer, függőséget okoz!
 • A dohányzás károsítja a dohányos környezetében lévők egészségét!
 • A dohányzás kiment a divatból!

A 25-45 év közötti felnőttek körében elterjedt a drágább kábítószer (kokain) fogyasztása, ezért ez egy speciális, jó anyagi helyzetben lévő rétegre jellemző. Gyakran befolyásoló tényező a környezet, baráti és munkahelyi szféra – Bulik, összejövetelek, munkahelyi tréningek. A felnőtt kábítószer fogyasztókat is veszélyezteti az a tény, hogy a drog használata függőséget okoz. Nem tud megálljt parancsolni, napi szintűvé válik, és mindent megtesz azért, hogy szenvedélyének hódoljon. Majd elindul a lejtőn, kezdetben kisebb, majd egyre súlyosabb cselekményeket követ el annak érdekében, hogy megszerezze a megvásárláshoz szükséges mennyiségű pénzösszeget. Személyisége megváltozik, családja széthullik, egzisztenciálisan lecsúszik.

Ne engedjen a csábításnak, kerüljön ki abból a környezetből, amely belesodorná egy másik – szörnyű és fájdalmas – világba!

Segítünk megóvni környezetétől, tanácsainkkal magabiztosabb, tájékozottabb lehet!