Távoltartás

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvény bár már nem fiatal szabályozás, mégis számos gyakorlati probléma vetődhet fel, aminek alkalmazása során a hatóságok nem tudnak, és nincs is lehetőségük eljárni.

Például a családsegítő intézmények hétvégén zárva tartanak, így a 24 órás segítségnyújtási kötelezettség jelenleg – kizárólag – hétköznap teljesíthető. A segélykérő bejelentést követően a kiérkező, intézkedő rendőrök nehéz helyzetben vannak. Családsegítő és a gyermekvédelmi szakszolgálatnak már az erőszak gyanújánál értesítenie kell a városi gyámhivatalt, de milyen magatartás, viselkedés, családi veszekedés éri el az erőszak gyanújának a szintjét? Van e elég tapasztalat, vagy a meglévő bizonyítékok elegendők e hogy indokolt legyen a távoltartás?

Ezekben az esetekben a magánnyomozó próbál olyan megoldást találni, amely a hatóságok, intézmények munkáját támogatva, a bántalmazottak védelmét szolgálva nyújtanak segítséget és megelőzik a családon belüli erőszak súlyos formájának kialakulását.

Horváth Simon és Simon Erika