A poligráfiás vizsgálat menete

A CPS II. Poligráf, Magyarországon a legmodernebb, 8 csatornán képes méri az életfunkciók változását. Ez, egy a computerizált vizsgálati eljárás, ahol a következő lehetőségek állnak rendelkezésünkre:

 • Új vizsgálati személy felvétele a gép adattárába – ekkor az alany személyes adatait vesszük fel, név, születési év, hó, nap, iskolai végzettség, családi állapot. Ami ennél sokkal fontosabb az egészségügyi adatokra vonatkozó kérdések, mivel a vizsgálat csak teljesen egészséges szellemileg épp embernél végezhető el.
 • Vizsgálandó személy általános állapota jó, rossz, kiváló, gyenge, beteges.
 • Hány órát aludt a vizsgálatot megelőzően
 • Van e kardio muscularis, tehát szív és érrendszeri betegsége
 • A vizsgálatot megelőző 24 órában fogyasztott e tudat módosító szereket, alkoholt, kábítószert, erősebb nyugtatókat
 • Állt e pszichiátriai kezelés alatt
 • Egyéb egészségügyi problémái

Ezek a legfontosabb információk, amit a vizsgált személyről szükséges rögzítenünk a számítógépben. Az egészségügyi állapot részletes kikérdezésre azért fordítunk nagy hangsúlyt, mert bizonyos betegségek illetve bizonyos pszichés állapot mellet a vizsgálat nem végezhető el, illetve nem ad objektív eredményt.
Ezt követően történik a kérdések rögzítése, amely összeállítása mindig attól függ, hogy milyen célból végezzük a vizsgálatot. Vizsgálati módszer, több mindre használható, de tudomásul kell venni, hogy nem bizonyíték csak egy szakértői eszköz, amely a további feltáró munkát segíti, illetve biztonsági szempontból fontos információk megőrzésének biztosításában nyújt segítséget.
Továbbá, fontos szerepe lehet cégeknek, vállalkozásoknak, egyéb szervezeteknek, humánpolitikai munkájában, ahol fontos és bizalmi pozícióba keresnek munkatársakat, de róluk referenciával nem rendelkeznek. Ennek a gépnek a segítségével az illető előéletére vonatkozó információkat tudhatunk meg, és megbizonyosodhatunk, hogy alkalmas, avagy nem a bizalmi munkakör betöltésére.
Olyan konkrét információ birtokába kerülhetünk, amely megmondja, hogy a vizsgálandó személynél előfordult e már, hogy üzleti információkat, bizalmas adatokat korábbi munkahelyén értékesített, vagy kifecsegett. Tehát a módszer tökéletesen alkalmas prevencióra, amikor is a maga a vizsgálat ténye a visszatartó erő.
Azok a munkahelyek, amelyek ezt a módszert szúrópróba szerűen használják függetlenül attól, hogy történik-e információ kiáramlás vagy nem, sokkal kevesebb vagyon elleni problémával illetve információ eladási vagy korrupciós esettel néznek szembe. A módszer használható még arra is, hogy már megtörtént cselekmények kisebb mértékű szabálytalanságok konfliktus helyzeteket, problémákat derítsen fel.
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az emberben rejlő kockázati tények feltárására tökéletesen alkalmas ez a Magyarországon használatban lévő legmodernebb eszköz.
Működési mechanizmusa kérdések feltétele utáni életfunkció változáson alapszik.

A mérhető 8 életfunkció a következő:
 • Mellkasi légzés
 • Hasi légzés (erre azért van szükség, mert az emberek nem egyformán lélegeznek, van, aki mellkasi, van, aki hasi van, aki kevert módon lélegzik. Bármely légzés típusba tartozó személyt a gép megbízható módon képes mérni)
 • A bőr elektromos ellenállása GPR (Bőrizzadás)
 • Vérnyomásváltozás

Amitől az általunk bemutatott poligráf gép más, hogy:

 • Perifériás erek térfogat változását is képes mérni (izgalom, stressz hatására ezek szűkülnek, tágulnak.)

A legmodernebbé teszi:

 • Mozgás érzékelő (durva mozgás kiszűrésére ülő párna, szándékos megtévesztő mozgás kiszűrésére szolgál)
 • Voice-hangcsatorna, hanganalízis
 • Web kamera, viselkedési jegyek változásának mérésére
Mi szükséges egy poligráf vizsgálathoz:

1; A poligráf gép a tévedés és a hibázás lehetőségét minimálisra csökkenti. A gyártó szerint CPS II. poligráf gépnek megbízhatósága 95-96%-ra tehető, ami nem kifejezetten a gép megbízhatósága mert az 100% . A kérdéses 4-5% főképp a vizsgált személyből adódik.
2; A körülmény szempontjából alapvető igény hogy egy inger szegény környezetben berendezési tárgyak, faliképek nélküli helyen történjen a vizsgálat mert az említett tárgyak elvonnák a vizsgált személy figyelmét.
3; Az ember. A vizsgálat nem végezhető el a vizsgált személy beleegyezése nélkül. Nyilatkoznia kell, hogy vállalja e a vizsgálatot, beleegyezik e, hogy számára feltegyük az összeállított kérdéseket, illetve a vizsgálat eredménye a megbízó számára átadásra kerülhet e. Részletesen tájékoztatni kell, a személyes adatok tárolásáról. Ez alatt azt értjük, hogy a vizsgálatot követően, a vizsgálatot elvégző cég a rögzített adatokat a számítógépből azonnal kitörli és megsemmisíti. Az eredményt egy példányban készíti, és a megbízónak átadja.
A beleegyező nyilatkozat kitöltése után a vizsgálandó személy bármikor dönthet úgy, hogy meg kívánja szakítani a vizsgálatot, ezt csak jeleznie kell, és az operátor abban a pillanatban megszakítja azt. Semmiféle kényszer, erőszak a vizsgálandó személyen nem alkalmazható.
A vizsgálandó személyt részletesen tájékoztatni kell a helyes viselkedési szabályokról is, ami két dologból áll :

 • A felvételek alatt mozdulatlanul viselkedik a kérdésekre igen és nem szó használatával válaszol
 • Koncentrálja a figyelmét
Maga a vizsgálat:

Maga a vizsgálat az előre összeállított kérdéssorból áll, amelyben leírtuk azokat a szempontokat, amire kíváncsiak vagyunk. Ezt követi az úgynevezett stimulációs teszt, aminek a lényege, hogy játékos formában megnézzük az illető reakció típusát, amely két dolog miatt szüksége

 • A vizsgált személy megnyugodjon
 • Legyen egy olyan reakció típusunk, ami a vizsgált személyre jellemző (ezt veszi a gép alapul)

A kérdése feltevését mindaddig folytatjuk amíg egyértelművé válik hogy jelent e az alkalmazottunk kockázati tényezőt, avagy nem. A kérdéssorba semmilyen változtatást önként nem alkalmazunk, minden változtatás átfogalmazás csak a vizsgált személy beleegyezésével és hozzájárulásával történhet.
Amennyiben a vizsgálat során valahol egy olyan erősségű stressz reakciót mérünk, ami az optimálisnál egy kicsit erősebb, ezzel szembesítjük, a személyt elmondjuk neki, hogy azon a bizonyos ponton reakciót mértünk és kérjük nyilatkozatát. Az alany magyarázatát követően átfogalmazzuk a kérdést és újra feltesszük.
A vizsgálat utolsó momentuma az értékelés, amelyet szakpszichológus készít el és ad át a megbízó számára.